De Methode

Integratieve Psychotherapie is een kortdurende en effectieve therapievorm met unieke mogelijkheden. Ik wil graag met een warm hart werken met mensen, niet alleen aan hun problemen, maar ook met aandacht voor wat hen bijzonder maakt. Door mensen te leren gebruik te maken van hun unieke talenten en mogelijkheden kunnen ze (opnieuw) tot bloei komen.

Vanuit eigen mogelijkheden

Een belangrijk uitgangspunt van de integratieve psychotherapie is dat mensen alle benodigde hulpbronnen in huis hebben of kunnen ontwikkelen om de doelen te bereiken die hen voor ogen staan. Vaak zijn ze zich echter niet bewust van de omvang van de eigen mogelijkheden of lukt het hen maar niet om daarmee in contact te komen.

Iedereen heeft zelf de touwtjes in handen om zijn of haar eigen leven te leiden en beslissingen te nemen. Bepalend hierbij is wel hoe gemotiveerd de cliënt is om het probleem aan te pakken. Hoe gemotiveerd ben jij om weer tot bloei te komen?

Doelen bepalen en voldoende evalueren in het proces vind ik belangrijk. Echter, het is het proces van de cliënt, de grootte van de stappen bepaalt de cliënt!

Gebruikte methodes

Ik werk met methodieken uit onder andere de Oplossingsgerichte-, Cognitieve- en Lichaamsgerichte psychotherapie. Een aantal van deze methodieken zijn:

  • Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP)
  • Cognitieve gesprekstherapie
  • Rationeel- Emotieve Therapie (RET)
  • Contextuele therapie
  • Systeem therapie
  • EMDR
  • Inner child
  • Sociaal panorama
  • Hypno therapie
  • Polyvagaal theorie
  • Somatic Experiencing

Een volledig overzicht van de exact inhoud van elke soort methode vindt je hier.

Ik gebruik meerdere methodes omdat geen individu hetzelfde is en hetzelfde ervaart. Door het kunnen toepassen van een of meerdere methodes ben ik in staat tot een gerichte aanpak met maximaal resultaat voor uw als cliënt.

Zodra je binnenstapt

Ik begin jouw traject met een intake, omdat ik je beter wil leren kennen. Je bent namelijk niet alleen het probleem waarmee je binnenstapt, je bent zoveel meer, ook daar wil ik mee kennis maken. Vanuit de intake maak ik een korte samenvatting van jouw probleem, waar je van af wilt en breng in kaart wat je wilt bereiken en hoe we dat gaan aanpakken. Dat plan bespreek ik samen met jou.

Na deze intake zit je nergens aan vast, dus je kunt als de klik niet voelbaar is, stoppen met de therapie.

Daarna zullen de sessies bestaan uit praktische behandelmethodes die passen bij jou en jouw probleem, en evalueren we tussendoor ook hoe het gaat.

Na de laatste sessie kan ik, als je dat wilt, een verslag maken voor je huisarts/doorverwijzer.

Vragen aan Mirjam

Staat je vraag er niet bij? Neem contact op.

Een sessie duurt gemiddeld 1 uur, relatietherapie is 1 ½ uur .

De duur van een traject hangt af van de zwaarte van de problematiek die de cliënt inbrengt. Soms zijn er clienten die na 4, 5 keer klaar zijn, soms zijn er clienten die langer bij mij zijn. Maar over het algemeen kun je met 8 tot 10 sessies een mooi resultaat bereiken.

Het werkwoord estiver komt uit het portugees en betekent “zijn”. Ik vind het een krachtig woord om uit te spreken, de klank is mooi en herbergt hoop en moed.

Als je een aanvullende ziektekostenverzekering hebt, dan kom je over het algemeen in aanmerking voor een gedeeltelijke vergoeding van de therapiesessies. Kijk voor meer informatie bij “tarieven en vergoedingen”.

Ik ben geen kindertherapeut, dus ik behandel geen jonge kinderen. Vanaf ca. 15 jaar ben je van harte welkom in mijn praktijk.