Gisterenavond hebben we in de persconferentie van onze MP kunnen horen dat de beperkende maatregelen die opgelegd zijn vanwege het corona virus nog zullen worden verlengd tot en met 28 april. Ook daarna is het nog onzeker of de maatregelen worden afgeschaald. Dit betekent dat mijn praktijk deze maand in ieder geval nog fysiek gesloten zal blijven.

Inmiddels heb ik al mijn cliënten die bij mij onder behandeling zijn persoonlijk geïnformeerd over de consequenties m.b.t. de voortgang van de therapie behandeling. Want juist in deze onzekere en moeilijke tijd vind ik het belangrijk om beschikbaar te zijn voor mijn cliënten.

Met sommige cliënten heb ik al beeldbel afspraken gehad in de afgelopen week. Het beeldbellen doe ik vooralsnog met het beeldbel programma ZOOM. Dat is een veiligere verbinding dan Skype en whatsapp bellen en dit programma biedt ook meer creatieve mogelijkheden. ZOOM dient de cliënt zelf eenmalig te installeren en is een gratis programma. Van tevoren krijgt de cliënt via de mail een uitnodiging voor het beeldbellen. Op dit moment ben ik nog aan het onderzoeken of ZOOM voldoet aan de AVG regels, of dat ik op een andere beeldbeldienst zou moeten overstappen, hierin doet mijn beroepsvereniging ook onderzoek.

Zelf heb ik een rustige plek om te beeldbellen, vanuit mijn eigen praktijk aan huis. Voor de cliënt is het ook belangrijk dat er een veilige, fijne plek thuis is, van waaruit ongestoord beeldbellen mogelijk is vanachter laptop of computer en een goede WIFI verbinding is dus ook noodzakelijk.

Sinds enkele dagen volg ik via webinars van het Ehealthcenter masterclasses over het online behandelen van cliënten, deze worden gegeven door professoren, psychologen en psychiaters uit de eerstelijns GGZ. Zelfs online EMDR behandeling behoort tot de mogelijkheden.

Laat ik