Lieve mensen,

In mijn eerdere bericht had ik beloofd om af en toe een update te plaatsen op mijn website en facebook pagina. Veel bekenden en (oud)cliënten leven met mij mee en vragen hoe het gaat.

Gelukkig kan ik beamen dat het goed gaat met mij. De eerste chemokuur kreeg ik op 19 april. Natuurlijk merkte ik wel dat ik me anders voelde dan anders, vooral wat minder energie en minder eetlust, maar de bijwerkingen zijn me enorm meegevallen. Ik hoop natuurlijk dat dit zo blijft, en door de eerste keer chemo nu te hebben meegemaakt, is er ook wat spanning weggevallen. Mocht het wat zwaarder worden gaandeweg de behandeling dan heb ik het vertrouwen dat ik het aankan, ook met de hele fijne en betrokken ondersteuning van de medewerkers van de oncologie afdeling in het ziekenhuis.

Ik weet alleen niet of ik mijn haar zal behouden. Tijdens de chemobehandeling heb ik een ijskap op mijn hoofd die naar temperaturen tussen de 0 en -5 graden gaat. 20% van de vrouwen die dit type chemo krijgen lukt het om het haar niet te verliezen. Gelukkig kan ik deze ijskap goed verdragen, dus ik ga ervoor. Maar mocht mijn haar uitvallen, dan heb ik al een prachtig haarwerk klaarliggen. Ontzettend mooi wat ze tegenwoordig kunnen maken.

Dit haarwerk heb ik uitgekozen bij de haarwerkspecialist in het centrum voor oncologie: Phaedra in Dordrecht, waar ik ontzettend plezierig word geholpen. 11 specialismen onder één dak die mensen bij kanker ondersteunen. Ook op het gebied van huidverzorging heb ik waardevolle tips gekregen waar ik op moet letten tijdens de chemobehandeling.

Nu mijn operatie 6 weken geleden is, mag ik ook wat meer doen en ervaar ik steeds minder lichamelijke beperkingen. Ik zorg goed voor me zelf, wandel elke dag, ben veel buiten in de natuur, de lente is zo’n prachtig seizoen. En ik prijs me gelukkig dat we een stacaravan in Zeeland hebben waar ik ook naar toe kan. Ik ben graag bij de zee, het geeft mij zo’n fijne energie.

Last but not least heb ik een fantastisch gezin waar ik heel veel steun van ervaar, en ook van nog veel meer lieve, betrokken mensen om mij heen.

Ik vind dat erg ontroerend, al die warme belangstelling. Het leren ontvangen merk ik, is iets wat ik moeilijk vind, want ik geef zelf ook altijd heel graag. Ontvangen vraagt om je hart te openen, kwetsbaar te zijn en niet meteen de impuls te voelen iets terug te hoeven doen. Ontvangen in liefde, het geven en ontvangen heen en weer laten stromen, zonder het gevoel dat je er controle op zou moeten uitoefenen.

Ja dat maakt mij dankbaar dat ik in dit proces mijzelf nog beter leer kennen en dat ik de ruimte en mogelijkheden heb om dat in alle rust te doen.

Hartgroet van Mirjam