Lieve mensen,
Bijna aan het eind van het jaar 2020 blik ik terug. Wie had van tevoren kunnen vermoeden in wat voor turbulent jaar we terecht zouden komen.
In januari hoorden we van een virus in China, dat ons toch sneller bereikte dan we dachten. Halverwege maart moest ik vanwege dit virus plots stoppen met mijn praktijkvoering en mijn sessies online gaan doen voor cliënten die dat wilden. Een hele omschakeling voor mij, mijn cliënten en heel veel collega’s in de GGZ. Toen we 11 mei weer open mochten, stond ik te trappelen om weer te starten. Online is een hele waardevolle uitwijkmogelijkheid, maar het liefst zie ik mijn cliënten toch face to face en als ik mijn cliënten mag geloven, dan is dat wederzijds. 60 nieuwe cliënten ontving ik in totaal dit jaar.

Hoewel 2 congressen waarvoor ik me had ingeschreven werden geannuleerd, heb ik in het afgelopen jaar wel een aantal webinars gevolgd en gelukkig nog een paar nascholingen en supervisie op locatie kunnen doen. Vooral op het gebied van EMDR heb ik mijzelf weer kunnen ontwikkelen.

Op 1 juli bestond mijn praktijk 10 jaar en ik heb daar bij stil gestaan door een vlog op te nemen waarin ik kon terugblikken en vooruitkijken. Dit was ontzettend leuk om te doen en fijn om als een blijvende herinnering te hebben.

Dit jaar werden we door corona gedwongen om met z’n allen terug te keren naar de basis, ons gezin, onze directe omgeving, weer dankbaar zijn met dat wat wel mogelijk is. Ik ben dankbaar dat ik zo’n fijne secure base heb om op terug te vallen, maar realiseer me tegelijkertijd dat dat voor heel veel mensen niet vanzelfsprekend is.

Ook in mijn praktijk merk ik dat de problemen die er zijn, door de corona maatregelen, nog zwaarder voelen voor mijn cliënten, er is meer angst en eenzaamheid.

De dagen rondom Kerst en Oud en Nieuw kunnen nu dus extra beladen zijn, voor diegenen die dierbaren missen of niet samen kunnen zijn. Ik hoop, als dat voor jou het geval is, dat je in het donker van het verlies, of het gemis aan contact, een lichtpuntje vindt in herinnering en liefde.

Eén lichtje is genoeg

Hartgroet van Mirjam

Mijn praktijk is van 24 december tot en met 3 januari 2021 gesloten.